Utilizarea lemnului in centralele termice

In toata Europa, in ultimii ani, tot mai multe centrale termice care ard deseuri de lemn si lemn rezidual sunt folosite pentru asigurarea confortului termic in sezonul rece. Aceste centrale termice pe lemne sunt adesea folosite in tot mai multe locuinte. Centralele termice pe lemne genereaza caldura fara a necesita costuri prea mari, ceea ce reprezinta un avantaj foarte important.

Cat lemn se foloseste in centralele pe lemne?

Bilantul materiei prime din lemn inregistreaza cat de mult lemn este utilizat si in ce scopuri. Potrivit acestui fapt, utilizarea lemnului a crescut din 2005 pana in 2010 cu 20 de milioane de metri cubi. In 2011, aceasta a fost de aproximativ 70 de milioane de metri cubi (inclusiv lemn uzat, lemn pentru gradina etc.).

Aceasta inseamna ca a fost la acelasi nivel cu cantitatea de material utilizat din 2009 si l-a depasit usor pentru prima data in 2010. Motivul cresterii puternice este cresterea preturilor la combustibilii fosili precum titeiul si gazele naturale.

Mai ales in anii 2008 si 2010, cu iernile lor lungi, gospodariile foloseau din ce in ce mai mult lemnul pentru producerea caldurii. In anii precedenti, instrumentele imbunatatite de finantare pentru bioenergie pe piata energiei electrice si a incalzirii au condus la o crestere a cererii. Scaderea utilizarii materiale a lemnului dupa 2007 se datoreaza slabiciunii economice ca urmare a crizei economice si financiare din 2008.

In 2019, 91 de centrale electrice cu biomasa, care utilizeaza in principal deseuri de lemn ca material de intrare, au reciclat aproape jumatate din deseurile de lemn produse. In 2016, cantitatea reciclata in centralele pe lemne era inca mai mare de 60% din volum in acel moment; in 2018 era mai mica de 50%. Ca o imagine oglinda a acestui fapt, relevanta reciclarii materialelor a crescut.

Tehnologii folosite in centralele pe lemne

Exista tehnologii speciale de transport, depozitare si incarcare pentru a primi marfurile vrac de la camioane, pentru a le depozita si pentru a le alimenta la centrala de combustibil intr-un mod contorizat. De exemplu, depozitul trebuie sa aiba un volum suficient de mare pentru combustibilul furnizat, astfel incat cazanul sa poata fi alimentat continuu non-stop.

In plus, diferitele componente ale transportorului trebuie coordonate cu precizie. In plus fata de conceptul clasic de macara, sunt utilizate din ce in ce mai multe variante cu transportoare de incarcare si descarcare.

Cercetatorii au studiat mult in ceea ce priveste avantajele lemnului in ceea ce priveste emisiile de CO 2. De indata ce emisiile devin importante din punct de vedere economic, fie ca este vorba de participarea obligatorie la comercializarea emisiilor sau de o taxa pe CO 2 care ar putea fi perceputa in viitor, rentabilitatea unei centrale pe lemn ar trebui sa creasca semnificativ.

Ideea de a genera caldura cu biomasa are foarte mult sens din punct de vedere ecologic si economic. Intr-o centrala cu biomasa se utilizeaza numai combustibili durabili si regenerativi. Acest lucru economiseste resurse naturale si neregenerabile.

Pentru utilizare in instalatiile de biomasa, de obicei se utilizeaza numai biomasa care ramane la fel ca deseurile. Pe de o parte, nu toate locatiile sunt potrivite pentru un astfel de sistem. Centralele termice pe lemne sunt o achizitie foarte buna, ce va avea mari avantaje in timp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *