Un nou indicator rutier în România: Ce trebuie să facă șoferii pentru siguranța lor?

Guvernul României a adus o schimbare semnificativă în legislația rutieră, introducând un nou indicator rutier care va fi întâlnit pe autostrăzi și drumuri expres. Acesta este menit să sporească siguranța rutieră și să reducă riscul de accidente.

Noul Indicator Rutier: Cum Arată și Ce Semnifică?

Într-un demers inovativ, autoritățile au introdus un indicator de informare care va deveni familiar șoferilor. Acesta este pătrat, verde, cu două săgeți albe și o mașină desenată pe el. Mesajul este clar și concis: “PĂSTREAZĂ DISTANȚA” în partea de sus și “2 SĂGEȚI = SIGURANȚĂ” în partea de jos.

Regula celor „2 Săgeți”: Ce Trebuie să Faci Când Întâlnești Indicatorul?

Șoferii trebuie să mențină o distanță de cel puțin două săgeți față de vehiculul din față, echivalentul regulii celor „2 secunde” din conducerea defensivă. Aceasta devine acum obligatorie prin lege, asigurându-se că distanța este suficientă pentru a evita coliziunile la viteza maximă admisă pe acel tronson de drum.

Marcajele Rutiere: Un Ghid Vizual pentru Șoferi

Pe lângă noul indicator, drumurile expres și autostrăzile vor fi echipate cu noi marcaje rutiere. Acestea vor consta în vârfuri de săgeată desenate pe fiecare bandă de circulație, oferind un reper vizual ușor de urmărit pentru șoferi. Astfel, păstrarea distanței de siguranță devine mai intuitivă.

Rolul Informativ al Indicatorului și Marcajelor

Deși păstrarea distanței de două săgeți nu este obligatorie, indicatorul și marcajele rutiere au un rol informativ crucial. Ele ajută șoferii să respecte viteza maximă legală și să mențină o distanță sigură față de vehiculul din față, prevenind astfel accidentele.

Explicația Poliției

Polițistul Tavi Perțea a explicat pe YouTube importanța acestui indicator: „Respectând viteza maximă legală și având între noi și mașina din față două săgeți, menținem o distanță suficientă. Desigur, putem lăsa și mai mult spațiu pentru siguranță sporită.”

Un Pas Major Spre Siguranța Rutieră

Noua inițiativă a Guvernului României reprezintă un pas major spre creșterea siguranței pe drumurile naționale. Șoferii sunt încurajați să respecte noile indicații și marcaje pentru a contribui la un trafic mai sigur și mai fluid. Fii atent la noile indicatoare și păstrează distanța recomandată pentru a ajunge în siguranță la destinație!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *