Ce este creatinina?

Creatinina este un produs rezidual produs de muschi din descompunerea unui compus numit creatina. In mod normal, creatinina circula prin sange pana la rinichi, de unde este eliminata din organism prin urina.

Cantitatea de creatinina produsa depinde de marimea corpului si de masa musculara. Din acest motiv, nivelurile de creatinina sunt de obicei putin mai mari la barbati decat la femei si copii.

Rolul si functiile creatininei in organism

Desi este un produs rezidual, creatinina serveste o functie vitala de diagnostic. S-a descoperit ca creatinina este un indicator destul de fiabil al functiei renale. Pe masura ce rinichii devin afectati, creatinina va creste.

Un nivel anormal de ridicat de creatinina avertizeaza astfel posibile probleme a rinichilor, uneori chiar inainte ca un pacient sa raporteze orice simptom. Din acest motiv, la testele standard de sange si urina se verifica in mod regulat cantitatea de creatinina din sange.

Care este rolul analizei pentru creatinina

Rinichii mentin creatinina din sange intr-un interval normal. S-a descoperit ca creatinina este un indicator destul de fiabil al functiei renale. Nivelul crescut de creatinina semnifica o afectare a functiei renale.

Corpul uman produce creatinina in ritm constant, iar masurarea nivelului de creatinina necesita probe de sange de la pacient (in unele cazuri, sunt necesare si probe de urina). Principalul test pentru boala renala (nefropatie) este un test de sange, pe care medicii il folosesc pentru a determina functionarea rinichilor unui pacient.

Folosind rezultatul acestei analize, un calcul (care ia in considerare varsta pacientului, sexul si grupul etnic) este apoi efectuat, pentru a se afla cati mililitri de produs de metabolism pot rinichii sa filtreze intr-un minut. Aceasta masuratoare este cunoscuta sub numele de rata de filtrare glomerulara (GFR).

Rinichii persoanelor sanatoase ar trebui sa poata filtra mai mult de 90 ml / min (viteza de filtrare glomerulara). Daca rezultatul pacientului este mai mic decat aceasta valoare, este posibil sa prezinte boli de rinichi.

Ce trebuie sa va amintiti? Masurarea nivelului creatininei este o modalitate excelenta de a identifica rata de filtrare glomerulara (GFR), care este de obicei un indicator al functiei renale.

Pacientii prezinta rareori semne si simptome ale bolii renale cronice, astfel incat monitorizarea nivelului de creatinina este esentiala. In cazul in care nivelul de creatinina este scazut puteti sa luati in considerare consumul de suplimente de creatina de la Bodyline.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *